https://www.theposcompany.nl/wp-admin/

Voeding

Pistache noten: een gezonde keuze?

Pistache noten zijn die heerlijke noten die je vaak nog uit een dopje moet halen. Een leuke bezigheid om voor de tv te doen, maar is het een gezonde keuze? Waar komen pistache noten eigenlijk vandaan? En zijn er ook verschillende pistache noten? Op al deze vragen krijg je antwoord tijdens het lezen van deze blog.

Waar komen pistache noten vandaan?

De pistachenotenboom groeit van origine in het Midden-Oosten en in Centraal-Azië. De pistachenoot staat bekend om de lachende noot, dit komt door de half openstaande schil die lijkt op een lachende mond. Deze noot heeft door zijn vorm ook veel weg van de cashewnoot. Als de schil van deze noot nog dicht zit na de oogst, dan kun je deze het beste weggooien. Dan is de noot niet geschikt voor consumptie. Pistache noten worden ook veel gebruikt als ingredient voor ijs, waarschijnlijk heb je dat weleens gezien bij de ijsboer.

Zijn pistache noten gezond?

Of pistache noten een gezonde keuze zijn? Jazeker! Deze noot is uitermate geschikt als tussendoortje en als gezonde snack. Dat komt omdat deze noten boordevol gezonde voedingsstoffen zitten, net zoals in veel andere noten. Denk hierbij aan voedingsstoffen zoals vitaminen, vezels en aminozuren. Over noten wordt vaak gezegd dat ze veel calorieën bevatten, maar van alle noten kan er gezegd worden dat de pistache noten die minste calorieën bevat. Verder hebben ze een hoog vitamine B6 gehalte, dat bijdraagt aan een beter immuunsysteem en zorgen ze voor een lager cholesterol door de vele onverzadigde vetten. Je kan dus met zekerheid zeggen dat een handjevol pistache noten op zijn tijd, zeker een gezonde keuze is.

Ongezouten of gezouten?

Als je gezonde keuzes wilt maken is het wel belangrijk dat je kiest voor de ongezouten variant. Dit geldt eigenlijk bij alle soorten noten. Dus ga je noten kopen, maar wil je wel gezonde noten? Kies dan voor ongezouten noten. Te veel zout is namelijk niet goed voor je. Kies dan ook voor de meest rauwe variant en ongebrand. Bij het branden van noten kunnen bepaalde voedingsstoffen verloren gaan. De beste (gezonde) keuze is dus een ongebrande en ongezouten noot.

Misschien dat dit ook interessant is...