https://www.theposcompany.nl/wp-admin/

Horeca

Horeca afzuigkappen kopen: Waar let je op?

In de wereld van de horeca is een goed functionerend ventilatiesysteem essentieel om een gezonde en comfortabele omgeving te handhaven. Een cruciaal onderdeel van dit systeem zijn afzuigkappen, die helpen bij het afvoeren van dampen, geuren en vetdeeltjes uit de keuken. Als horecaondernemer is het kiezen van de juiste afzuigkap van groot belang, omdat deze niet alleen de luchtkwaliteit in de keuken verbetert, maar ook voldoet aan veiligheidsvoorschriften en efficiëntie bevordert. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten bij het kopen van horeca afzuigkappen.

1. Type afzuigkap

Er zijn verschillende soorten afzuigkappen beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke toepassingen. De belangrijkste typen zijn:

  • Wandafzuigkap: Deze worden direct aan de muur gemonteerd boven kookapparatuur. Ze zijn ideaal voor kleinere keukens.
  • Eilandafzuigkap: Deze worden boven een kookeiland geïnstalleerd en zijn ideaal voor open keukenopstellingen.
  • Plafondafzuigkap: Deze zijn in het plafond gemonteerd en bieden een strakke en moderne uitstraling.
  • Ingebouwde afzuigkap: Deze worden in een kast boven het fornuis geplaatst en zijn ideaal voor keukens met beperkte ruimte.

Het kiezen van het juiste type afzuigkap hangt af van de indeling en behoeften van jouw keuken.

2. Afzuigcapaciteit

De afzuigcapaciteit, gemeten in kubieke meters per uur (m³/u), bepaalt hoeveel lucht de afzuigkap per uur kan afvoeren. Het is essentieel om een afzuigkap te kiezen met voldoende capaciteit om de keukenlucht effectief te zuiveren. De capaciteit moet worden afgestemd op de grootte van de keuken en het aantal kookapparaten. Als vuistregel geldt dat de afzuigkap de keukenlucht minstens 10-12 keer per uur moet kunnen verversen.

3. Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een afzuigkap is belangrijk, vooral in drukke restaurantkeukens waar de communicatie tussen het personeel van groot belang is. Kies een afzuigkap met een acceptabel geluidsniveau dat niet storend is voor het personeel en de gasten. De geluidsproductie wordt gemeten in decibel (dB), waarbij lagere waarden beter zijn.

4. Filtersysteem

De meeste horeca afzuigkappen zijn uitgerust met filters om vetdeeltjes en andere verontreinigingen uit de lucht te verwijderen. Er zijn twee soorten filters: vetfilters en koolstoffilters. Vetfilters vangen vetdeeltjes op en moeten regelmatig worden gereinigd of vervangen. Koolstoffilters helpen bij het verwijderen van geuren en moeten ook periodiek worden vervangen. Zorg ervoor dat het filtersysteem gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud.

5. Veiligheid en regelgeving

Horeca afzuigkappen moeten voldoen aan lokale bouw- en veiligheidsvoorschriften. Zorg ervoor dat de afzuigkap die je kiest voldoet aan alle wettelijke eisen en normen, inclusief brandveiligheid.

6. Onderhoud en reiniging

Een goede afzuigkap vereist regelmatig onderhoud en reiniging om optimaal te blijven functioneren. Controleer of de afzuigkap gemakkelijk toegankelijk is voor reiniging en of reserveonderdelen beschikbaar zijn.

7. Budget

Ten slotte is het budget een belangrijke factor bij het kopen van een afzuigkap. Het is verleidelijk om te bezuinigen op dit essentiële apparaat, maar het is belangrijk om te investeren in een kwalitatieve afzuigkap die aan alle eisen voldoet en de veiligheid van jouw keuken en personeel waarborgt.

In conclusie, het kopen van horeca afzuigkappen vereist zorgvuldige overweging van verschillende factoren, waaronder het type afzuigkap, afzuigcapaciteit, geluidsniveau, filtersysteem, veiligheid, onderhoud en budget. Door de juiste afzuigkap te kiezen, kun je een gezonde en efficiënte werkomgeving in jouw horecakeuken handhaven, wat essentieel is voor het succes van jouw onderneming.

Tip: Horecatraders.com

Misschien dat dit ook interessant is...