https://www.theposcompany.nl/wp-admin/

Horeca

Als student werken in de horeca

Het is een van de meest populaire bijbaantjes voor studenten: werken in de horeca. Voor studenten is zo’n baantje makkelijk, omdat het heel flexibel is. Veel restaurants zijn open tot laat en zo kun je na een collegedag alsnog werken om wat bij te verdienen naast je studie. In dit artikel vertel ik je waarom je als student moet werken in de horeca. 

Goede sfeer

Veel mensen die in de horeca werken hebben een grote passie voor hun vakgebied, waardoor er bijna altijd een goede en leuke sfeer hangt tijdens het werk. Daarnaast is het ook leuk om een praatje te maken met gasten en sommige gasten worden zelfs vaste gasten, waardoor je elkaar beter leert kennen en de sfeer er met deze klanten nog leuker op wordt. Doordat vaste gasten een soort van ‘bekenden’ worden, wordt het werken een stuk leuker.

Het is heel divers

Werken in de horeca hoeft niet alleen te betekenen dat je in een fastfood-keten werkt of in een restaurant, maar er zijn veel verschillende vormen van horeca. Zo kun je bijvoorbeeld als barvrouw of barman aan de slag in een restaurant, maar ook in een nachtclub bijvoorbeeld. Afwasser of kok zijn mogelijkheden, maar ook barista in een koffiebar zoals Starbucks zijn baantjes die behoren tot de horeca. Als je in een restaurant werkt zou je kunnen onderhandelen of je ook meerdere functies kan uitvoeren. Hier kun je bijvoorbeeld een periode van afwassen afwisselen met een periode van gastheer/gastvrouw en/of barman/barvrouw. Zo heb je niet altijd hetzelfde werk en ontwikkel je jezelf op meerdere vlakken.

Sociaal

In de horeca leer je verschillende mensen kennen. Sommige gasten zullen heel vervelend zijn, maar andere gasten zullen juist weer heel behulpzaam en vriendelijk zijn. Je leert met al deze verschillende mensen omgaan. Alle klanten horen met een glimlach de horecagelegenheid te verlaten en daar zorg jij voor als medewerker. Ook leer in je in de horeca nog een aantal etiquetteregels, zoals waar de lepel, vork en het mes moeten liggen. Daarnaast leer je ook welk soort bestek waarvoor gebruikt moet worden. 

Loon

Dat je verschillende vaardigheden opdoet tijdens het werken in de horeca is natuurlijk mooi, maar je moet er ook je rekeningen van betalen. Het is dus ook wel fijn om een redelijk betaalde baan te hebben, zoals een baan in de horeca. In de horeca krijg je niet alleen salaris, maar daarnaast heb je ook nog fooi. In de meeste horecagelegenheden wordt al het fooi wat je krijgt verzameld in een pot en aan het eind van de maand verdeeld. In sommige gevallen mag je de gekregen fooi per tafel zelf houden.

Misschien dat dit ook interessant is...